האם כדאי לעבור ניתוח? מספר נקודות למחשבה

מספר נקודות למחשבה עבור אלה אשר שוקלים לעבור ניתוח

חלק מהפונים לקבל שיעורים בשיטת אלכסנדר עושים זאת כמוצא אחרון, לאחר שהומלץ להם לעבור ניתוח לשיפור מצבם. כשאנשים אלה משתפים אותי במחשבותיהם בדבר הכדאיות לעבור את הניתוח, אני מוצא שבמערכת השיקולים שלהם, חלקם, משמיטים שיקולים משמעותיים אשר עשויים לעזור להם לקבל החלטה מושכלת יותר של הדילמה האם לעבור את הניתוח או שלא לעבור אותו. במאמר קצר זה ריכזתי חלק מהרעיונות שלהערכתי חלק מהשוקלים לעבור ניתוח יוכלו להפיק מהם תועלת. רעיונות אלה מתייחסים במיוחד לאלה השוקלים לעבור ניתוחים הקשורים לבעיות גב כגון פריצת דיסק, כאבי גב קשים, בעיות בירכיים ועוד. יחד עם זאת יתכן שגם אלה אשר שוקלים לעבור ניתוחים מסוגים נוספים יוכלו להעזר ברעיונות אלה. חלקו הראשון של מאמר זה מתייחס לשיקול הדעת בנוגע לעצם עריכת הניתוח, חלקו השני מיועד לאלה שהחליטו לעבור ניתוח. חשוב להדגיש שרעיונות אלה אינם עוסקים באופן מיוחד בגישת שיטת אלכסנדר לניתוחים, (על כך אעסוק במאמר נפרד), כמו כן הם אינם מתכוונים להוות תחליף לייעוץ רפואי. רעיונות אלה נכתבו מתוך רצון לעודד שיפור בשיקול הדעת עבור אלה השוקלים לעבור ניתוחים מהסוג שהוזכר.

1. הבנת הדיאגנוזה ודרך הטיפול המומלצת

לעתים כאשר מציעים לאדם לעבור ניתוח הוא לא מבין בדיוק מהי הדיאגנוזה של הרופא ומה הרופא מתכוון כשהוא מציע לו לעבור לניתוח. אני מניח שחלק מהסיבות לכך שחלק מאנשים יוצאים מהמפגש עם הרופא מבלי להבין מה בדיוק הרופא חושב שיש להם ואיזה סוג ניתוח הוא מציע להם לעבור קשור לכך שהרופא ממהר לקבל את המטופל הבא, בבהלה שלהם ממצבם, ובתפיסה התרבותית –חברתית של מעמד הרופא. תהיה הסיבה אשר תהיה, להערכתי חשוב להבין מה בדיוק הדיאגנוזה של הרופא, ואיזה סוג ניתוח הוא מציע לעבור. במילים אחרות כדאי להבין מה לפי דעת הרופא יש לאדם אשר גורם לו לחשוב שהוא צריך לעבור ניתוח ומה הוא מתכוון לעשות בניתוח.

2. עד כמה הניתוח דחוף?

כאשר רופא מציע לעבור ניתוח חשוב לדעת עד כמה לדעתו הניתוח דחוף. זה שונה אם הרופא סובר שצריך לעבור את הניתוח עכשיו או בימים הקרובים, לבין מצב שהרופא ממליץ לעבור את הניתוח עכשיו, אבל סבור שאפשר לעבור אותו בעוד כחצי שנה.

3. קבלת שלוש חוות דעת שונות על הדיאגנוזה הרפואית ועל הפרוצדורה הרפואית המתבקשת.

כאשר רופא מציע לעבור ניתוח, ובמיוחד עם הניתוח דחוף, כדאי לשקול לקבל לפחות עוד שתי חוות דעת. רפואה היא לא מקצוע מדויק וכפי שהזכרתי, כדאי להבין מהי הדיאגנוזה של כל רופא ואיזה סוג ניתוח הוא מציע לעבור. בנוסף, כדאי לזכור שאפשר לנסות לפתור בעיה רפואית בדרכים שונות. לפיכך, יחד עם קבלת חוות הדעת מהמנתח לגבי מה שהוא מציע שיעשה בניתוח, חשוב לשאול אותו מדוע הוא מציע לעשות זאת ומה העדיפות של דרך הניתוח שהוא מציע על פני דרכים אחרות אפשריות. יצא לי להפגש עם שני רופאים שונים אשר סברו שכדאי לבצע ניתוח עקב בעיה בברך, הנקודה המעניינת היא שכל אחד מהם איבחן בעיה שונה ורצה לערוך ניתוח שונה כדי לשפר את המצב… (בסוף לא נערך הניתוח והבעיה נפתרה בעזרת עבודה עם שיטת אלכסנדר).

4. מה מטרת הניתוח ומה יחשב הצלחה של הניתוח?

מה מטרת הניתוח לפי המנתח? מה ייחשב כהצלחת הניתוח? אילו הן שאלות חשובות אשר להערכתי יותר מידי אנשים מתעלמים מהן. האם הצלחה פירושה שהמצב לא יחריף, האם פירושה שהמצב ישתפר? כדאי להבהיר עם הרופא מה להערכתו התשובה לשאלה זו. כבר נפגשתי באנשים שסברו שמטרת הניתוח שהם עברו היתה שלא יכאב להם ומצבם ישתפר אולם בפועל, זה לא קרה. כשהם פגשו את המנתח אחרי מספר חודשים הוא אמר להם שמטרת הניתוח היתה רק שמצבם לא יחמיר בהרבה.

5. מה פירוש כישלון הניתוח? מה הסיכוי לכישלון הניתוח? מה הסיכוי להצלחת הניתוח?

כאשר שוקלים לעבור ניתוח חשוב לדעת א. מה עלול להיות מחיר של כישלון הניתוח? האם פירושו שיהיה שיתוק? האם הפרעות נירולוגיות? בנוסף כדאי לדעת ב. מהם סיכויי ההצלחה של הניתוח ? מהם סיכוי הכישלון של הניתוח?

6. מה הסיכוי להצלחת הניתוח לאור ההיסטוריה הרפואית של האדם?

לאחר שהתברר מהם סיכוי ההצלחה של הניתוח באופן כללי כדאי לבדוק מהם סיכוי ההצלחה של הניתוח לאור ההיסטוריה הרפואית של האדם עצמו. לדוגמא, כדאי לבדוק מה הסיכוי שהניתוח השני יצליח בהינתן שהניסוי הראשון לא הצליח. מתורת הסטטיסטיקה (למשל נוסחת בייס) נראה שהסיכוי להצלחת הניתוח השני בהינתן שהניתוח הראשון נכשל עלולה להיות נמוכה יותר. להערכתי, לא מספיק רופאים יודעים את התשובה לשאלה הנ"ל. יחד עם זאת כדאי לבקש מהם להעריך מתוך ניסיונם עם מנותחים אחרים את התשובה לשאלה הזאת (זאת מתוך ידיעה שהם נתונים להטיות שונות אשר עלול לגרום לכך שיתנו תשובה לא מדויקת).

7. כיצד השתקמו אנשים אחרים אשר עברו ניתוח דומה?

כדאי לבדוק כיצד החלימו אנשים שהיו להם בעיות דומות ועברו ניתוח דומה? האם כשנתים אחרי הניתוח מצבם הכללי השתפר או הוחמר? לצורך קבלת מידע זה כדאי להתייעץ עם אנשים שמכירים וכן להעזר במידע אשר נמצא באינטרנט.

8. אפשרויות נוספות – שיטת אלכסנדר

באופן כללי ולא מדויק אפשר להגיד שהפתרונות הזמינים אשר רופאים יכולים להציע לאנשים הסובלים מבעיות אורטופדיות הם ניתוחים, כדורים, ושליחה לפיזיותרפיה. (כמובן שיש אפשרויות נוספות). יחד עם זאת עיון במחקרים מדעיים מעלה שישנם דעות שונות לגבי הדרך הטובה ביותר להתמודדות עם כאבי גב וכאבים אחרים. כך למשל ישנם מחקרים המראים שניתוחי גב אינם הפתרון הטוב ביותר לכאבי גב (למשל), ומחקרים אחרים אשר תומכים בניתוחי גב מסוימים. (מספר המחקרים שעוסקים ביעילות ובחוסר היעילות של ניתוחים שונים הולך וגדל). כאשר רופאים מציעים את הפתרונות הזמינים להם הרי שחשוב לזכור שכפי שמורים לשיטת אלכסנדר יודעים ללמד שיטת אלכסנדר ומכירים את סוג ההתיחסות הזאת, כפי שמשוררים מבינים בשירה, כך מנתחים יודעים להציע סוג פתרונות מעולם הידע אותו הם לומדים ובו הם עוסקים. במקרה הצורך, חשוב, לדעתי, להתוודע לעולמות ידע נוספים אשר ניתן להעזר בהם. יש כאלה אשר נאמר להם שעליהם לעבור ניתוחים שונים ובוחרים להעזר בשיעורי טכניקת אלכסנדר, או בטיפולי זן – שיאצו, פיזיותרפיה, דיקור סיני, ועוד לשיפור מצבם. למרות שלפי הידוע לי אין מספיק מחקרים שעסקו בקשר בין שיטות אלה לבין ביטול הצורך לעבור ניתוחים שונים, הרי שמניסיוני ומניסיונם של מורים בכירים נוספים המלמדים את שיטת אלכסנדר, נראה שקבלת שיעורים בשיטה יכולים לעזור באופן משמעותי לשפר את מצבם של חלק מאלה אשר הומלץ להם לעבור ניתוח (במיוחד ניתוחים אורטופדים), דבר שעשוי להביא לביטול ההמלצה לעבור את הניתוח.   © כל הזכויות למאמר שמורות אור שחר.